+45 7020 6383 info@gptours.dk
+45 7020 6383 info@gptours.dk

Peter Nygaard

F1 journalist og fotograf
FØDSELSÅR   1962
FAMILIE:   Gift, 3 børn
UDDANNELSE:  Cand Jur.

Peter Nygaard

F1 journalist og fotograf
OM PETER NYGAARD

Peter Nygaard er Danmarks mest erfarne mand hvad angår Formel 1. Han er danskeren som har haft den længste Formel 1 karriere nogensinde. Han er en levende legende. Og så er han Grand Prix Tours´ faste ekspert til Formel 1 ude i verden…

Som et “omvandrende Formel 1-leksikon”  har han svar på næsten alt. Han har overværet godt 600 løb. Yes – ud af de cirka 1060 F1-løb der er kørt siden VM startede i 1950, har Peter overværet mere end halvdelen til trods for han er født 12 år efter F1 startede! Han har kommenteret F1 på flere TV-kanaler, han har skrevet en lang række bøger og han har vundet danske og internationale priser som fotograf. I dag skriver han fast for danske og udenlandske medier og GPT. Ingen kender livet i F1-paddocken bedre end Peter, og han er god til at fortælle om det – og altid med et glimt i øjet. 

Interessen for biler er nedarvet i familien Nygaard. Flere generationer tilbage var man bilforhandler, men for Peter tog interessen en anden drejning. I 1974 var han til sit første F1 Grand Prix i Sverige på Anderstorp – det var da Tom Belsø som første dansker kørte i kongeklassen. Men Peters store helt var brasilianeren Emerson Fittipaldi, som kørte i den smukkeste sorte John Player Lotus ever.

Op gennem ungdommen viste Peter sine evner indenfor det boglige samtidig med passionen for motorsport – og i særdeleshed F1 – tog til. Information på dansk var der ikke meget af… På biblioteket pløjede han udenlandske magasiner igennem for at følge sporten. Snart blev gymnasietiden efterfulgt af jurastudiet, og for at supplere sin skrantende studie-økonomi begyndte han her at skrive artikler om Formel 1. Det skulle snart vise sig at være et godt valg. Læserskaren voksede, indtægten var god og ingen dansker vidste mere om F1 end Peter. Men det stod også hurtig klart for Peter at der var endnu flere penge at hente i billeder – altså rigtige billeder direkte fra begivenhedernes gang.

I 1982 – under jurastudiet – etablerede han virksomheden Grand Prix Photo. Og siden har han aldrig erhvervet sig ved andet. Når der var mulighed for det drog han afsted til løb og de seneste 30 år har han kun misset et par løb i forbindelse med Corona. Hans billeddatabase tæller mere end 100.000 flotte billeder fra Formel 1´s spæde start i 50´erne til i dag. Kunderne er store udenlandske magasiner og nyhedsbureauer. Artikler og historier er der skrevet i 10.000 vis af. Og den dag i dag er Peters forretning stadig med ham selv som både piccolo der henter kaffen og øverste chef der tager de store beslutninger. 

Peter Nygaard er Danmarks eneste internationale motorsportsjournalist og skriver for en lang række danske og udenlandske medier og er også kendt fra kommentator-jobs på TV. Han er manden som har set og oplevet flest F1 løb “live” i hele verden!  Undervejs har han oplevet både sportens største triumfer og de værste tragedier, og han har interviewet motorsportens mest kendte navne. I pitten kender han alle og enhver – og de kender ham. Nu er han også klar med foredrag fyldt med levende og engagerede anekdoter fra det omrejsende job som Formel 1-reporter og om den danske stjerne Kevin Magnussen,  som han har fulgt siden Kevin som fire årig tog sin første tur i en specialbygget gokart.

Han vil ikke kaldes ekspert, men Peter Nygaard kender bedre end nogen anden dansker spillet i motorsportens kulisser. Hos GPT er vi ikke blege for at udnævne ham til Danmarks absolutte F1- ikon nummer et.

PS – Tilbage i slutningen af 80 érne har Peter forsøgt sig som racerkører …

Galleri

BØGER AF PETER NYGAARD

2023 – Ikoniske Formel 1 baner
Kevin Magnussen og Peter Nygaard om de 10 mest ikoniske baner

2020 – Ferrari  i Formel 1
Pragtværk om motorsportens største legende.

2018 – Formel 1 – legender, tragedier, triumfer
Megabog 7 kg – Kan købes gennem GPT 

2016 – Formel 1 mod all odds
Om danskere i F1

2016 – JAC –
Iværksætter med 300 km/t

2014 – Kevin Magnussen –
Et år i Formel 1

2014 – Kevin Magnussen –
Vejen til Formel 1

2014 – Formel 1 fra A-Z

2013 – Triumf og tragedie

2012 – Racing uden filter

2011 – Rivalerne –
Tom Kristensen & Jan Magnussen

2010 – Formel 1 legender 

2010 – Tom K –
Kongen af Le Mans

2009 – Grand Prix

2008 – Ferrari –
60 år i formel 1
 

2009 – Ferrari i formel 1

2007 – Det hurtige dusin
Om Danmarks 12 bedste racerkørere

2006 – Le Mans –
De danske triumfer

LIDT MERE PERSONLIGT OM PETER NYGAARD

Med så mange år i Formel 1 er der normalt visse begivenheder der huskes bedre end andre. Stjerner som lyser mere og store øjeblikke som aldrig glemmes…. Spørger man Peter om dette så er svaret at det næste løb altid det mest spændende… Og som udgangspunkt holder han ikke med en bestemt kører eller team.

Går man ham lidt på klingen så kommer der alligevel lidt frem….Der har været mange store stjerner i F1, men Michael Schumacher er ubetinget den største personlighed i F1 nogensinde – både på og udenfor banen. Men Peter er også stor beundrer af både Alain Prost og Ayrton Senna. Og mon ikke det danske hjerte også banker for rød-hvide farver i sidste ende. Ihvertfald ser Peter både Jan Magnussen og Kevin Magnussen som 2 fremragende kører der med de rette biler og en lille portion medvind ville kunne præstere i top 10 af Formel 1.

Hjemmet i Haslev er Peters base når han ikke er ude i “livet”… Her plejer han sin familie og har sit omfangsrige kontor på størrelse med en 2-vær. lejlighed. Alt ligner i princippet en ganske almindelig familievilla i Danmark -… indtil man træder ind i hans private område kaldet “kontor”. Her står en ældre F1 bil – model Tyrrell Yamaha – i fuld størrelse. Bag denne en sammenhængende væg spækket med F1-bøger. Umiddelbart kan der ikke være skrevet meget mere om Formel 1 end hvad der er samlet i dette rum. Og dog er der endnu en side reol med F1 lekture og en håndfuld originale hjelme – selvfølgelig i størrelsesforholdet 1:1. By the way…. så er den ene hjelm Jan Magnussens fra sin tid i Steward Ford teamet og en anden fra Nicolas Kiesa som kørte for Minardi.

I modsatte ende af kontoret befinder sig et indbydende sæt Chesterfield møbler, hvor man kan slænge sig og afholde møder under afslappede forhold. Ved nærmere øjesyn opdager man at glasbordet har en udskåret firkant i midten for at gøre plads til stempler der stikker op fra den TAG-porsche motor der står nedenunder…. Det begynder at dæmrer… intet er tilfældigt her, og så vidner det ikke mindst om hvilken passion der driver Peter Nygaard. Enhver F1 entusiast ville miste sansen for tid og sted hvis der skulle blive glemt en halv dag i dette rum. 

Lidt skræmmende og samtidig vildt imponerende er det, at al den viden som dette rum indeholder kan kombineres med en uhyggelig cocktail af mere end 40 års oplevelser ved selvsyn. Sammen er det samlet i en og samme person – Han hedder Peter Nygaard.

VIDEN OM MOTORSPORT
Formel 1100%
Le Mans75%
IMSA / WEC80%

GPTs ekspertpanel

Vil du læse mere om de andre medlemmer af ekspertpanelet, så har Grand Prix Tours en fin beskrivelse af alle