Flere nyheder

 • Heldet følger de dygtige

  11-11-2018

  Heldet følger de dygtige

  F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Sao Paulo

  Selvom han sikrede sig VM-titlen 2018 allerede for 14 dage siden i Mexico City, snuppede Lewis Hamilton lige endnu en grandprix-sejr (hans tiende i år!) i Brasiliens Grand Prix i Sao Paulo. Han startede fra sin næsten sædvanlige pole position, men kom hurtigt under pres fra Max Verstappen. Den unge hollænder så ud til at være på vej til en overraskende, men fortjent sejr, da han røg i infight med Esteban Ocon. Franskmanden var egentlig en omgang efter Verstappen, men på friske dæk havde han farten til at bringe sig tilbage på omgangshøjde. Dén manøvre overraskede åbenbart Verstappen så meget, at de to biler ramlede sammen, snurrede af banen – og præsenterede Brasiliens Grand Prix på et sølvfad for Lewis Hamilton.

  Dommerne mente Ocon var skyld i sammenstødet, og idømte ham en 10-sekunder stop-and-go straf plus tre klip i licensen. Jeg overværede sammenstødet fra første række, og er for en gangs skyld ikke enig med dommerne: Jo – det er frækt at overhale den førende i løbet, når man er en omgang bagefter. Men hvis man har farten til det – og det havde Ocon øjensynligt – er man vel ikke racerkører, hvis man ikke prøver? Og selve sammenstødet? Det kunne Verstappen godt have undgået – mere travlt havde han ikke.
  Det hele eskalerede under kontrolvejningen efter løbet. Her begyndte Verstappen at skubbe til Ocon, og vi var tæt på en rigtig slagsmål. Dén episode takserede dommerne til to dages ’samfundstjeneste’ for FIA til Verstappen – en meget mild dom, hvis I spørger mig.

  Kevin Magnussen kørte forrygende i første del af kvalifikationen i Sao Paulo, men blev så fanget af regnvejret. Det betød en startplacering som nummer 10, og herfra kæmpede han sig efter en tumultarisk første omgang, frem til en absolut godkendt niendeplads.
  Han er nu kun tre point efter Sergio Perez på andenpladsen i ’B-VM’. Og i kvalifikations-duellen med teamkammerat Romain Grosjean er stillingen inden sidste grandprix i Abu Dhabi om 14 dage 10-10.

  Der er altså lagt op til spænding i VM-finalen. Vi ses til Race Night i Abu Dhabi!

  DE SKÆVE NYHEDER FRA SAO PAULO

   

  FUTSAL-TRÆNING TIL RED BULL

  Red Bull har altid de bedste pre-race events! I Sao Paulo blev Daniel Ricciardo og Max Verstappen sendt til futsal; den specielle form for fodbold med ’blød’ bold. De blev placeret på hver sit hold, og
  Max´ vandt. ”Nok mest fordi Daniel ikke rigtig forstod spillet – han ville hele tiden løbe med bolden i hænderne. "En noget australsk indstilling,” kommenterede Max.

       
   

  McLAREN RICKSHAW FOR VELGØRENHED

  Den landsdækkende indsamling til fordel for udsatte børn i Storbritannien, BBC Children in Need, havde i år deltagelse af McLaren. En af måderne der samles penge ind på, er den såkaldte ’Rickshaw Challenge’, hvor sponsorer bidrager. McLaren´s designafdeling fremstillede i år en speciel rickshaw, der blev præsenteret i sammenhæng med det brasilianske grandprix.

       
   

  McLAREN-MEKKERE MED EKSTRA-ØRER

  McLaren støttede også BBC Children in Need ved at sælge indsamlingens specielle ’ører’ i paddocken. Alle indtægter fra salget gik til Children in Need, og projektet blev promoveret ved et trænings-pitstop, hvor teamets mekanikere var udstyret med de ekstra ’ører’.

       

   

  GADE-RACE I BELFAST

  I ugen mellem Mexicos og Brasiliens Grand Prix, sendte Red Bull deres showrun-team til Belfast, hvor David Coulthard underholdt tusindvis af tilskuere udenfor byens imponerende rådhus. 

       
   

  EN IDE TIL RED BULL

  Måske skulle Red Bull overveje et showrun-comeback i København? De var her i 2012, men i dag er interessen for Formel 1 endnu større. Et showrun på Rådhuspladsen – nedenfor overborgmester Frank Jensens kontor? Bare for at vise, hvad det med lidt visioner og økonomisk sans kunne være blevet til…

       
   

  FAMILIEN UGLE VAR SURE

  Ingen er i tvivl om at Formel 1-fotografer har et farligt job. I Brasilien blev risikoen yderligere forøget af en…aggressiv ugle-familie. Hr og fru ugle havde unger i reden tæt ved banens næstsidste sving, og fotograferne måtte gå i en stor bue uden om den sure familie.

       
   

  STOP IKKE VED FULD STOP

  Hvert eneste år bliver F1-folket udsat for røveriforsøg i Sao Paulo. Specielt området omkring banen er hjemsøgt at lokale røverbander, og i år fik vi besked på at undgå at stoppe helt ved gadekrydsene. Samtidig fik vi P-billetter, der kunne tages af og på – så snart vi kom udenfor banens område, skulle de afmonteres for ikke at tiltrække unødig opmærksomhed.

       

   

  SØDE SAGER HOS HAAS

  Haas´ hospitality-afdeling blev ekstra populær i Interlagos, da Johan Bülow leverede en kasse af deres velsmagende lakridskugler.

       

   

  K-MAG IND I HOTELBRANCHEN?

  Er Kevin Magnussens bagland ved at udvide forretningsområdet? I Sao Paulo er der i hvert fald nu et KM-Hotel. Ikke prangende a la Hilton, men man må starte et sted…

       

   

  BOG I BRASILIEN

  Jeg havde et eksemplar af min nye bog ’Formel 1’ med til Interlagos, hvor den tiltrak sig stor opmærksomhed i paddocken. Er der for resten ikke noget med, at man kan vinde et eksemplar af værket hos Grand Prix Tours?

       
 • Hamilton fortjent verdensmester

  28-10-2018

  HAMILTON FORTJENT VERDENSMESTER

  F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Mexico City.

  Så blev det officielt: Med en flad fjerdeplads i Mexicos Grand Prix sikrede Lewis Hamilton sig officielt VM-titlen 2018. For en gangs skyld var Mercedes´en ikke den bedste bil i feltet, og Hamilton måtte kæmpe ganske hårdt for sin fjerdeplads, men det understregede bare, hvor solid en sæson han har kørt: Han har næsten hver eneste weekend fået det optimale ud af sit materiel – sådan bliver man verdensmester!

  Sebastian Vettel skulle vinde i Mexico City for at holde liv i sine hensygnende titelchancer. Han kæmpede godt for det, men måtte nøjes med en ærefuld andenplads. Hvis han havde kørt lige så fejlfrit i resten af sæsonen, havde VM-duellen været mere spændende – nu blev det afgørende, at Hamilton ikke lavede fejl og at Vettel gjorde det jævnligt. Vettel blev nummer to efter Max Verstappen (Red Bull), der vandt i Mexico for andet år i træk. Red Bull var bedst i Mexico Citys tynde luft, og det var Daniel Ricciardo, der tog pole position foran sin teamkammerat. Dét passede ikke Max Attack, men allerede ned mod første sving fik han igen orden på sit verdensbillede, da han snuppede føringen. Herefter kørte han et flot løb, og vandt foran Vettel og Kimi Raikkonen i den anden Ferrari.

  Kevin Magnussen og Haas-teamet havde en af sæsonens værste weekends. Alle teams havde svært ved at forstå deres dæk på autodromen i Mexico City, men ingen mere end Haas. Mens hovedparten af feltet kørte på en tostops-strategi forsøgte Haas sig med en et-stopper, der langt hen i løbet lignede en god ide. Men da man skiftede til ultrasoft, gik det helt galt, og både Magnussen og Grosjean rutsjede ned af resultatlisten til slutplaceringerne som henholdsvis nummer 15 og 16. Som teamchef Guenther Steiner formulerede det: ”Det bedste ved den her weekend er… at den er slut!”

  Det var første gang Grand Prix Tours havde gæster med til Mexico, og selvom der ikke var meget at fejre ud fra et Magnussen-synspunkt, var begejstringen for landet og løbet stor: Mexico City fortjener at blive en af de helt store GPT-destinationer i fremtiden.

  Vi ses til Race Night i Abu Dhabi!


  De skæve nyheder fra Mexico City.

   

  K-MAG I SPRINTCAR

  På vej fra Austin til Mexico City var Kevin Magnussen omkring North Carolina. Her gav Tony Stewart (tidligere tredobbelt NASCAR-mester og i dag medejer af Gene Haas´ NASCAR-team) danskeren mulighed for at prøve en af sine sprintcars. Bare sådan en 900 hestekræfters traktor (K-Mag´s egne ord!) med et bedre vægt/effekt-forhold en i Formel 1. Og på jordbane, naturligvis…

       
   

  MAGNUSSEN – BÅDE ØRN OG GRIS

  Lokale kunstnere havde op til løbet i Mexico lavet fabeldyr, der skulle afspejle de 20 køreres personlighed. Kevin Magnussen blev en blanding af en ørn (mod) og en gris (beslutsomhed). Egentlig meget godt ramt!

       
   

  BYRUNDTUR I MEXICO CITY

  Mexicos Grand Prix, bliver år efter år kåret som det mest populære i Formel 1-kalenderen. Arrangørerne gør bare en lille smule mere for deres gæster end alle andre baner. I år lavede man for eksempel en rundtur i Mexico City for F1-journalisterne, så vi kunne få bare et lille overblik over den kaotiske by.

       

   

  DE DØDES DAG

  Dia de Muerto (’De dødes dag’) er den største helligdag i Mexico, og den falder hvert år sammen med landets Formel 1-grandprix. Der er optog og udstillinger overalt i Mexico City – inklusiv denne opstilling, som egentlig på mange måder godt kunne ligne et af de traditionelle kører-møder op til hvert grandprix…

       
   

  BLIV RUNDBARBERET I PADDOCKEN

  Paddocken i Mexico City er altid helt speciel. For et par år siden havde man opstillet en brydering og sidste år kunne F1-pressen blive face-paintet op til Dia de Muerto. I år havde man fået plads til en gammeldags barber-shop, hvor mange hipster-skæg fik en finjustering i løbet af weekenden.

       
   

  MOVEMBER-SKÆG TIL ALLE

  November er lig med Movember, der skal sætte fokus på mænds sygdomme. I Mexico lagde man op til den ’skægge’ måned ved at udlevere falske overskæg sammen med pressekittet (der også inkluderede – hvisk det! – en flaske tequila). Der var pludselig masser af falske Nigel Mansell´er i omløb i paddocken!

       
   

  LØB FOR MOVEMBER

  Movember blev også markeret med et fællesløb for paddock-folket torsdag aften. Jeg mistede undervejs mit Mansell-overskæg, og det kostede måske downforce i den tynde luft. 26.07m. er i hvert fald ikke en tid, jeg er specielt stolt af.

       

   

  PADDOCK PARTY MED TACOS OG TEQUILA

  Efter Movember-løbet omdannede arrangørerne paddocken til party-zone med tacos, tequila, churros og mariachi-musik. Efter Formel 1-løbet søndag var der også musik, da super-DJ Armin van Buuren indtog sejrspodiet. 

       

   

  PLACIDO DOMINGO OG MARIACHI

  Der var musik for enhver smag ved Mexicos Grand Prix. Op til kørerparaden underholdt et lokalt mariachi-band – med selvetse Placido Domingo som forsanger.

       

   

  RICCIARDOS MEXI-SOKKER

  Daniel Ricciardo er altid god for et smil og en god historie. I Mexico gjorde han sig ekstra populær hos de lokale journalister, da han stolt fremviste sine nye og meget mexicanske sokker.

       
 • Optur for Hamilton, nedtur for Vettel, K-Mag og Haas

  21-10-2018

  Optur for Hamilton, nedtur for Vettel, K-Mag og Haas

  F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Texas.

  USA´s Grand Prix gjorde Lewis Hamilton til 2018-verdensmester – næsten: Med sin tredjeplads på Circuit of the Americas udenfor Austin udbyggede englænderen sit forspring til Sebastian Vettel til 70 point. Med tre løb tilbage betyder det, at tyskeren skal vinde de resterende løb – og Hamilton må ikke score bedre end en syvendeplads. Altså et urealistisk scenarie, og jeg er overbevist om at Hamilton allerede næste weekend i Mexico kan krones som ny (og gammel) verdensmester.

  USA´s Grand Prix var ellers en oplagt mulighed for Vettel og Ferrari til at sparke ny spænding ind i titelkampen. Hamilton (og Mercedes) havde en af de sjældne søndage, hvor strategien ikke var optimal. Hamilton var med sin to-stops strategi faktisk så meget på hælene, at Ferraris andenkører Kimi Raikkonen kunne vinde løbet foran Max Verstappen (Red Bull), der efter problemer under kvalifikationen startede bagerst i feltet. 

  På sådan en dag skulle Vettel have vundet. I stedet lavede han endnu en af sine efterhånden alt for jævnlige pres-fejl, da han allerede på første omgang ramlede sammen med Daniel Ricciardo. Han reddede sig i mål på fjerdepladsen, men som nævnt er hans VM-odds nu omtrent umulige. Konklusionen er, at Lewis Hamilton bliver en værdig verdensmester – ikke mindst fordi Vettel med alle sine fejl i hvert fald ikke har fortjent titlen.

  Kevin Magnussen kørte et godt løb og kom i mål som nummer ni. Men undervejs havde han brugt cirka 100 gram mere benzin end de 105 tilladte kilo, og herefter havde dommerne ikke andet alternativ end at diskvalificere ham. Da Romain Grosjean udgik allerede på første omgang efter et sammenstød med Haas´ yndlings crashtest-dummy Charles Leclerc (Sauber), kom det amerikanske team fra deres hjemmebaneløb med præcis nul point til VM-kontoen.

  Det betyder, at Magnussen nu er otte point efter Nico Hülkenberg i ’B-VM’ (for kørere udenfor de tre topteams) og Haas nu er 22 point efter Renault i kampen om ’best-of-the-rest’ titlen i konstruktør-VM.

  Godt at der kun er seks dage til Mexicos Grand Prix!
   


  De skæve nyheder fra Austin.

   

  KENDT RAPPER TIL F1

  Fotograferne fik travlt, da rygterne om at en kendt gangster-rapper ville besøge paddocken i Austin. Det viste sig dog at være falsk alarm: ’Rapperen’ var såmænd den kommende verdensmester Lewis Hamilton, der benyttede lejligheden til at flashe både sine guldkæder og sin aparte tøj- og hår-stil.

       
   

  RED BULL TIL TOPS

  Red Bull arrangerede et af deres hidtil vildeste stunts, da de op til USA´s Grand Prix slap David Coulthard løs i en af deres biler – i 200 meters højde! Skotten fik lov at lave doughnuts på toppen af en nybygget skyskraber i Miamis South Beach-kvarter. ”Man skal holde nerverne i ro,” var den iskolde skottes beskrivelse af oplevelsen

       
   

  KRAN-VOGN

  Inden I spørger: Der blev brugt en byggekran til at få Red Bull-raceren op på toppen af skyskraberen, der er på 62 etager. Det var for øvrigt ikke Coulthards højeste doughnuts: I 2013 lavede han et tilsvarende stunt på Burj al Arab-tårnets helipad i Dubai.

       

   

  MIAMI UDSKUDT

  Red Bull benyttede også besøget i Miami til at lave et par stunts på og omkring byens ikoniske strand. Max Verstappen og teamets mekanikere optrådte blandt andet med et pit-stop midt i South Beach. Det er måske det nærmeste de lokale kommer Formel 1 i en overskuelig fremtid: Miamis planer om et grandprix er  - præcis som i København – kørt ind i politiske problemer.

       
   

  RED BULLS ROAD-TRIP

  I Miami afsluttede Red Bull det road-trip, man startede på den amerikanske østkyst i august med Daniel Ricardo bag rattet i en af teamets RB7-modeller. Max Verstappen overtog bilen på anden etape af turen, der blandt andet gik gennem Rocky Mountains, inden man nåede målet på vestkysten.

       
   

  K-MAG´S ROAD-TRIP MED DADDY COOL

  Kevin Magnussen var også på road-trip i staterne op til grandprixet i Austin. Han fløj fra Japans Grand Prix til Atlanta, hvor han mødtes med kæresten Louise. Et af turens højdepunkter: Besøget ved Petit Le Mans på Road Atlanta-banen, hvor Daddy Cool aka Jan Magnussen (billedet) sikrede sig det amerikanske sportsvogns-mesterskab sammen med Corvette codriver Antonio Garcia.

       
   

  F1-KØRERE – NU MED ØLMAVE

  Fra næste sæson skal køreren inklusiv sit sæde veje mindst 80 kg – det vil sige, det ikke længere er helt så kritisk for kørerne at pine vægten ned. Faktisk mener Lewis Hamilton, at de laveste af kørerne nu kan tillade sig at fede den. ”Nogle af de små fyre møder sikkert op med ølmave,” forudser verdensmesteren.

       

   

  10 MILL TIL ROBERT?

  Den polske PKN Orlen-koncern er angiveligt klar til at støtte Robert Kubicas comeback-drømme med 10 millioner US Dollars. Kubica var for 10 år siden af en de mest lovende, unge F1-kørere, men fik i februar 2011 afbrudt sin karriere, da han pådrog sig alvorlige arm-skader i en rallyulykke. Han har nu genvundet så meget styrke i sin arm, at han i år har fungeret som testkører for Williams. Det engelske team har nu 10 millioner gode grunde til at give han pladsen ved siden af George Russell i 2019.

       

   

  KONCERTER MED BRUNO OG BRITNEY

  Koncert-udbuddet ved det amerikanske grandprix var som altid i top. Lørdag stod Bruno Mars for underholdningen, og efter løbet var det Britney Spears, der indtog den store COTA-scene.

       

   

  RACE NIGHT PÅ HABITAT SUITES

  Grand Prix Tours havde i år hovedkvarter på det hyggelige øko-hotel Habitat Suites. Race Night blev også afholdt på hotellet, men ikke som vi plejer lørdag: For ikke at oversklygge Bruno Mars, var Race Night i Austin henlagt til fredag aften.

       
 • En weekend til glemmebogen

  07-10-2018

  En weekend til glemmebogen

  F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Suzaka.

  Japans Grand Prix blev for alle andre end Lewis Hamilton, et løb til glemmebogen. Englænderen scorede fra pole position endnu en sejr, og nu er det ikke længere et spørgsmål om han bliver 2018 verdensmester – nu er spørgsmålet hvornår han officielt kan krones. Den engelske Mercedes-kører er efter Japans Grand Prix 67 point foran Sebastian Vettel, og kan derfor allerede sikre sig titlen i Austin om 14 dage. 

  Vettel og Ferrari havde en skidt weekend i Suzuka. I en kaotisk kvalifikation, der blev afgjort af en pludselig regnbyge, gjorde de omtrent alt forkert, og tyskeren måtte starte helt nede fra ottendepladsen. I løbet havde han et dumt sammenstød med Max Verstappen, og selvom Hamilton kører brillant i øjeblikket, gør Ferrari og Vettel det altså også nemt for ham: Det er næsten ligeså meget Vettel der taber VM-titlen 2018, som det er Hamilton der vinder den.

  Kevin Magnussens kvalifikation blev ødelagt, da han kom ud bag Pierre Gasly (Toro Rosso-Honda) på sin afgørende runde. Han startede derfor for en gangs skyld udenfor top-10, og allerede på anden omgang blev han påkørt bagfra af Charles Leclerc (Sauber). Det var et kontroversielt sammenstød, som franskmanden forsøgte at tørre af på danskeren, men dommerpanelet (med blandt andet Tom Kristensen) blev hurtigt enige om, at ingen af kørerne bar hele eller hovedparten af skylden.

  Det ændrede dog ikke noget for K-Mag, der for første gang siden sæson-premieren i Melbourne ikke kom i mål. 

  Videre til Texas – vi ses vel til race-night i Austin?
   


  De skæve nyheder fra suzuka.

   

  BIG MAG TIL MINI-MAG

  Fredag fyldte Kevin Magnussen 26 år, og Haas inviterede til surprise-party i paddocken. I stedet for den sædvanlige fødselsdagslagkage havde teamets kok lavet en kunstfærdig ’Big Mag’-kage til danskeren – komplet med småkage-fritter!

       
   

  FATTER I FÆNGSEL

  I Rusland kørte den lokale Formel 2-kører Artem Markelov FP1-træningen for Renault (billedet), og lignede et godt bud på en Williams-kører for 2019. Tre dage efter var drømmen om et fast F1-sæde pludselig langt væk: Markelovs far, forretningsmanden Valery, blev fængslet for ’alvorlig korruption’. Det er endnu uvist hvordan fatters fængsling vil indvirke på Artem Markelovs karriere, men han er ikke længere en oplagt F1-kandidat for 2019.
       
   

  MANUAL TIL HOVEDPUDEN

  Japan er på mange måder stadig det mest eksotiske stop på F1-touren. Comfort Inn i Shiroko har i mange år været det foretrukne medie-hotel, og det flinke, men ikke specielt sprogkyndige personale gør virkelig deres bedste. Igen i år havde de placeret en manual til hovedpuden ved sengegærdet. Efter 28 timers rejse fra København-Dubai-Osaka- Namba-Shiroko, behøvede jeg nu ikke den store instruktion i at falde i søvn.

       

   

  RED BULL OG KALLIGRAfI-KUNSTEN

  Red Bull-kørerne Daniel Ricciardo og Max Verstappen slog et sving omkring Tokyo på deres vej fra Sochi til Suzuka. Her fik de et lynkursus i den japanske shodo-kunst – en lokal form for kalligrafi. De lærte symbolet for henholdsvis ’vinger’ og ’sejr’.

       
   

  HANKOOK UDFORDRER PIRELLI

  Koreanske Hankook kan blive Formel 1´s nye dækleverandør. Pirellis nuværende aftale udløber efter næste sæson, og FIA har som reglementet foreskriver sendt dæk-kontrakten i udbud. Pirelli ventes at byde ind på at fortsætte, men trues af Hankook. Koreanerne har allerede hyret den tidligere Bridgestone F1-chef (og Ferrari-konsulent) Hirohide Hamashima (billedet) og investeret i en Williams-Cosworth til tests.

       
   

  PAUL RICARD VIL HAVE LANGTIDS-AFTALE

  Paul Ricard-banen, der i år gjorde comeback i F1-kalenderen, arbejder allerede på en kontraktforlængelse. Den nuværende aftale udløber efter 2022-løbet, men allerede nu vil man forlænge i yderligere fem eller 10 år. Det handler om at forbedre trafiksituationen omkring banen, der var mildest talt kaotisk i år. Man vil ikke investere i nye tilkørselsveje, hvis man ikke er sikre på at beholde grandprixet i en længere årrække.

       
   

  ZANDVOORT KLAR TIL F1

  Holllands Grand Prix kan til glæde for titusindvis af Max Verstappen-fans, være på vej mod et comeback i F1-kalenderen. Zandvoort-banen tæt på Amsterdam behøver efter FIA-chef Charlie Whitings mening, kun relativt få forbedringer for at blive F1-klar. Zandvoort, der i mange år var danske F1-fans´ ’hjemmebane’, kom med i VM-kalenderen allerede i 1952 og afviklede sit foreløbig sidste grandprix i 1985 

       

   

  TICKTUM: ”TALER FØR HAN TÆNKER”

  Hvem får Toro Rosso-sædet ved siden af Daniil Kvyat? Den oplagte kandidat hedder på mange måder Dan Ticktum, der er Red Bull-junior og en af de førende i Formel 3-EM 2018. Desværre er han også en temperamentsfuld herre, den unge Ticktum: Han fik i 2015 et års karantæne for at overhale 10 biler under en safetycar-periode - for derefter bevidst at køre ind i en konkurrent. Nu antyder han meget lidt diskret, at hans titelrival i Formel 3-EM Mick Schumacher har ’snydt’. Red Bull-boss Christian Horners kommentar: ”Dan taler nogen gange før han tænker.”

       

   

  MARLBORO´s MISSION WINNO

  Selvom tobaksreklamer har været forbudt i Formel 1 i mere end 10 år, har cigaretfirmaet Marlboro diskret været hovedsponsor for Ferrari siden 1980´erne. Kontrakten blev fornylig forlænget frem til 2021, og i Japan havde Marlboro for første gang i mange år igen plads på Ferrari´erne: Naturligvis ikke det forbudte smøg-navn – nu stå der ’Mission Winnow’, der er Marlboros projekt for en bedre (røgfri) fremtid. 

       

   

  K-MAG FAN I KRAMPEGRÅD

  Hun kommer hvert år til Suzuka: En ung pige, der er mildest talt vild med Kevin Magnussen, møder op til autograf-sessionen torsdag – og bryder ud i krampegråd når hun får K-Mag´s underskrift. De vildeste fans er i Japan…

       
 • Den Teamordre var ikke nødvendig!

  01-10-2018

  Den Teamordre var ikke nødvendig!

  F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Sochi.

  Lewis Hamiltons sejr i Sochi bragte ham endnu et skridt nærmere verdensmesterskabet – nu kan han resten af året cruise taktisk titlen.

  Han fortjener den, for han har kørt en række fantastiske løb i år. Ruslands Grand Prix var bare ikke et af dem og når han alligevel vandt i Sochi, skyldes det en teamordre fra Mercedes-ledelsen, der tvang Valtteri Bottas til at slippe englænderen forbi.

  Det var synd for Bottas, der havde en af de weekender, hvor han havde Hamilton under kontrol. Men det var faktisk også synd for Hamilton, for efter teamordren ’lugter’ hans VM-titel af, at han ikke kunne klare det uden hjælp fra Toto Wolff og co. 

  Og det er jeg overbevist om at han kunne – vinde VM uden den kontroversielle teamordre. Han kører i disse uger så godt og Mercedes´en er så overlegen, at en andenplads i Sochi var blevet et blip radaren, inden han med flere sejre sikrer sig titlen. Teamordren var derfor helt unødvendigt, men den afslørede i det mindste Mercedes´ dobbeltmoral: Når Ferrari udsteder lignende  ordrer er de ofte meget ’hellige’ i Mercedes-pitten, og taler om at ’giver kørerne frit løb’ og ’vi er jo alle racers’. Efter Ruslands Grand Prix 2018 ved vi, at de i virkeligheden er mindst lige så kyniske som Ferrari!

  Sebastian Vettel sluttede på tredjepladsen, og må efterhånden erkende, at 2018-titlen heller ikke kommer ’hjem’ til Maranello.

  Kevin Magnussen leverede efter et par la-la-løb en stor præstation i Rusland. Han ’satte’ teamkammerat Romain Grosjean med mere end et halvt sekund i kvalifikationen, og han sluttede på en fornem ottendeplads, der sendte ham i front i det uofficielle ’B-VM’ for kørerne udenfor de tre topteams.

  K-Mag fik også sin fremtid på plads i Sochi. Det havde været aftalt længe, men fredag klokken 09.00 blev det officielt: Magnussen kører for Haas i både 2019 og 20. Så nu kan vi alle begynde at langtidsplanlægge: Hvor mange grandprix´er skal I til næste år? Jeg tror jeg snupper alle 21 – med tilhørende Race Nights. Det bliver grrrreat!


  De skæve nyheder fra sochi.

   

  preben til formel 1

  Danmarks frækkeste angriber gennem tiderne, legendariske Preben Elkjær, var på plads i paddocken i Sochi. Her blev det blandt andet til en kært gensyn med en af fodboldvennerne, Luna Christofi (der dog nu – ligesom Preben? - er konverteret til F1).

       
   

  Løb for rusland

  Fredag aften havde Sochi Autodrom arrangeret et stort løb på banen. Der var 500 startnumre, og selvfølgelig fik jeg tilkæmpet mig et af dem. Løbet – en omgang på autodromen – startede klokken 21.00, så start-kittet inkluderede ud over den traditionelle t-shirt også en…pandelampe. Tiden? 25m34s.
       
   

  ny kæreste til max?

  Jeg ved ikke, hvad det var unge Max Verstappen absolut skulle underholde Daniel Ricciardo med, da de to Red Bull-makkere mødtes på vej ind i paddocken i Sochi. Men efter Daniels ansigtsudtryk, var billede på Max´ telefon værd at kikke nærmere på…

       

   

  ild i magnussen

  Natten til fredag udbrød der brand i Haas-garagen. Et fejl i det elektriske system antændte et af de varmetæpper, der bruges til at bringe dækkene op på arbejdstemperatur. I alt tre varmetæpper og fire sæt dæk blev beskadiget, inden tililende nattevagter fra flere af de øvrige teams fik bugt med flammerne. Magnussen fik dispensation fra reglerne om at hver kører kun har 13 sæt til weekenden, og modtog fredag morgen to sæt nye dæk.

       
   

  drifting på autodromen

  Arrangørerne i Sochi er ved at få opbygget et rigtig godt grandprix med masser af underholdning for tilskuerne. I år udbyggede man programmet med et drifting-anlæg, hvor Ruslands bedste driftere gav en (dæk-)forrygende opvisning.

       
   

  KoncErt med leningrad

  Også på koncert-fronten er Sochi-arrangørerne ved at komme med på beatet. ’Gruppirovka Leningrad’ er måske ikke særligt kendt i Danmark, men de er megastore i Rusland. Bandes gav fredag aften koncert i Bolchoy-hallen (billedet) på banen, og lørdag og søndag spillede ’Bi-2’ og ’Basta’ op til asfaltbal. .

       
   

  årets bedste gave?

  Mange grandprix-arrangører scorer lidt ekstra goodwill med gaver til de tilrejsende journalister. Jeg har gennem årene fået mange underlige ting, men i år var gaven i Sochi rigtig brugbar: En nakkepude, en drikkeflaske og et slumretæppe er den perfekte optakt til de kommende langdistance-ture.

       

   

  bernie med hipster-skæg

  Vores tidligere cirkusdirektør Bernie Ecclestone dukkede op i paddocken i Sochi. 87-årige Bernie er stadig i topform, og har tillagt sig starten til et ægte hipster-skæg.

       

   

  Fotograf-vindue?

  Hvis der er nogen, der savner gode billeder fra det russiske grandprix, kan det hænge sammen med de mildt sagt problematiske arbejdsforhold for fotograferne. Hele banen var omkranset af trådhegn, og de ’vinduer’, der var lavet til fotograferne, var ikke altid lige…skal vi sige: brugbare?