01-05-2017: Bottas´ første

Bottas´første.

Formel 1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Sochi.

Ruslands Grand Prix i Sochi understregede, at Formel 1-VM bliver en benhård kamp mellem Merceds og Ferrari. Under kvalifikationen snuppede Sebastian Vettel og Kimi Raikkonens den første Ferrari-frontrække siden 2008, og i Mercedes-lejren ud-kvalificerede Valtteri Bottas for anden weekend i træk Lewis Hamilton.

Bottas lavede en kanonstart, gik i front foran Vettel og Raikkonen og dominerede resten af eftermiddagen indtil han kunne køre i mål til sin første grandprix-sejr. Vettel holdt andenpladsen foran Raikkonen, mens Hamilton sluttede på en flad fjerdeplads.

Dermed udbyggede Vettel sin føring i kampen om den individuelle VM-titel, mens Mercedes i kampen om konstruktør-titlen nu kun har ét sølle point ned til Ferrari. Efter tre års Mercedes-dominans er det nu de meget små marginaler, der afgør de enkelte løb, og kampen mellem de to topteams vil utvivlsomt bølge frem og tilbage mange gange i de kommende måneder.

Og måske kan Red Bull også snart blande sig i kampen om grandprix-sejrene? Alle teams har ’anden generation’ af deres 2017-modeller med til det kommende grandprix i Spanien om 14 dage, og hos Red Bull handler det nærmest om en helt ny bil.

Kevin Magnussen havde en god weekend i Sochi – indtil andet sving efter starten. Han var hele weekenden klart hurtigste Haas-kører, og alene den kendsgerning lover godt for fremtiden. Men i andet sving i Sochi var der som sædvanlig kaos, og Magnussen måtte en tur uden for banen. Han kom tilbage på banen på en måde, som løbsledelsen mente skulle koste en fem sekunders tidstraf, og så var K-Mags point-chancer ødelagt. Hans fart var et til VM-point eller to, men de fem sekunder i pitten kostede ham alle chancer, og han sluttede på 13.-pladsen.

Han satser i stedet for på at score sine næste VM-point i Spanien om 14 dage. Her vil der være masser af Grand Prix Tours-gæster på tribunerne, og jeg glæder mig til vores legendariske Race Night lørdag-aften. Her vil Jan Magnussen være gæstestjerne, så der er garanti for underholdning, insider-viden – og masser af gode grin.

Vi ses i Spanien!

De skæve nyheder fra rusland

 

Støtte til Monger

Alle i Sochi-paddocken var påvirket af den ulykke, der forrige weekend ramte Formel 4-køreren Billy Monger på Donington-banen i England. Den 17-årige brite fik efterfølgende amputeret begge underben, og alle F1-kørere bar i Sochi støtteerklæringer til Monger. En indsamling, der skal sikre Mongers fremtid, indbragte i løbet af 24 timer halvanden million kroner. Blandt bidragsyderne: Jenson Button og Kevin Magnussen.
     
 

Lewis med egen energidrik

Energidrik-producenten Monster, der i flere år har været sponsor for Mercedes, er klar med en Lewis Hamilton-variant: Navnet er Monster LH44, og den lanceres med en konkurrence, hvor førstepræmieren er en hel dag i selskab med den tredobbelte verdensmester. Jeg har ikke hørt noget om andenpræmien. Måske to dage med Lewis?
     
 

Kvyat klar med bog

Min kollege Oleg Karpov præsenterede op til løbet i Sochi en ny bog om Daniil Kvyats vej til Formel og første sæsoner i kongeklassen. Kvyat, der fyldte 26 år samme dag, var med til release-festen, hvor han også præsenterede sin kæreste.
     
 

tilskuere på banen med amg-mercedes

Tuningsfirmaet AMG, der nu ejes af Mercedes, fejrede sit 50 års jubilæum i samarbejde med arrangørerne af Ruslands Grand Prix. 100 heldige tilskuere fik mulighed for en omgang på Sochi Autodrom i passagersædet på en AMG-Mercedes – med motorsportsstjerner som den tidligere F1- og DTM-kører Vitaly Petrov bag rattet.
     
 

sølle support-program

Det planlagte Formel 4-løb i Sochi med deltagelse af blandt andre den danske Renault-juniorkører Christian Lundgaard blev af politiske årsager aflyst med kort varsel. Dermed var support-programmet til det russiske grandprix reduceret til at par løb for den lokale standardvogns-serie Mitjet Arctic Cup (billedet)..
     
 

Koncerter med lokale interesse

Til gengæld kunne tilskuerne i Sochi glæde sig over koncerter både lørdag og søndag aften. Det var angiveligt nogle af Ruslands største navne, der spillede op til asfaltbal – Lyube var hovednavnet lørdag og søndag efter løbet var det Loboda, Egor Kreed og Yuliana Karaulova, der underholdt F1-tilskuerne.
     
 

Stunt-kørsel på to hjul og ude motor

Der var også masser af underholdning på den Olympiske Plads ved siden af banen. Specielt en flok gale cykel-artister vakte begejstring med deres halsbrækkende stunts.
     
 

carey mødte kozak

Den nye Formel 1-boss Chase Carey fik lørdag besøg af den russiske vice-premierminister Dmitry Kozak. ”Vi snakkede om hvordan vi kan udvide vores samarbejde,” sagde Kozak, der også mødte de lokale Formel 1-helte Daniil Kvyat og Sergei Sirotkin.
     
 

nakkepude til pressen

De fleste fly ud af Sochi afgår af en eller anden grund mellem 02.00 og 05.00. Derfor var det en rigtig nyttig gave, arrangørerne af det russiske grandprix havde til F1-pressen: En nakkepude i diskret design.