19-06-2012: Sidste nyt direkte fra Montreal

ANALYSE FRA CANADAS GRAND PRIX

Nope - der er stadig ikke noget ‘mønster’ over formel 1-VM 2012! Efter kvalifikationen i Montreal troede jeg faktisk at Red Bull og specielt Sebastian Vettel var ved at etablere sig som permanent pacesetter, men løbet på Ile Notr Dame understregde så bare dét, der åbenbart er den eneste evige sandhed i formel 1 anno 2012: Dækkenes dagsform afgør løbene!

I Montreals sommerhede ‘læste’ McLaren og Lewis Hamilton Pirelli´erne bedst, og vandt løbet på en to-stops strategi. Sebastian Vettel og Fernando Alonso (Ferrari) nåede at føre løbet, men de havde fejlagtigt satset på en ét-stopper, der kostede dem dyrt mod slutningen.

Men hvorfor får Jenson Button - manden der som regel er bedre venner med sine dæk end alle andre i feltet - så slet ikke noget ud af det i disse uger? Et rigtig godt spørgsmål, som både McLaren-teamet og Jenson selv grubler dybt over.

To af de biler der passer bedst på deres dæk - Lotus-Renault og Sauber-Ferrari - fik fuld udbytte at deres ‘skåne-program’ for Pirelli, og kunne med ét-stop strategier sikre Romain Grosjean og Sergio Perez henholdsvis anden- og trediepladsen.

Med Hamilton nåede vi op på syv vindere i syv løb - en rekord der sandsynligvis aldrig bliver slået i formel 1. Og det slutter ikke her: I den varme, europæiske sommer der nu venter formel 1-feltet, vil Lotus-Renault og Sauber være potentielle grandprix-vindere, så intet - INTET! - er tilnærmelsesvis afgjort endnu.

Næste stop på formel 1-touren: Eurpas Grand Prix i Valencia. Men inden da skal vi lige have overstået et eller ander 24-timers løb i Frankrig. Mon ikke man stadig kan sikre sig en afbudsrejse til Le Mans?

---------------

De skæve nyheder fra rostadion i Montreal

Formel 1-journalist Peter Nygaard med nyhederne du kun ser hos Grand Prix Tours

Topmøde for cirkusdirektører
Det verdensberømte Cirque de Soleil har hjemme i Montreal og her havde man for få uger siden premiere på det nyeste show, ‘Amaluna’. Fredagaften havde Cirque du Soleil-direktør Guy Lalliberte inviteret Bernie Ecclestone til ‘Amaluna’, der opføres i et kæmpe telt i Montreals gamle havn. De to cirkusdirektører nød forestillingen side om side. Tilstede var også McLaren-chef Martin Whitmarsh, der ligeledes har tætte forbindelser til formel 1-gale Lalliberte: Teamets julefrokoster er flere gange blevet peppet op med optrædende fra Cirque du Soleil.

Toro Rosso-køere i cirkus
Også Toro Rosso-kørerne Daniel Ricciardo og Jean-Eric Vergne var i cirkus i Montreal. Et par dage før løbet blev de inviteret til at træne med artisterne, og bagefter overværede de ‘Amaluna’. “Det var SÅ cool at træne med Cirque du Soleil,” twittede Ricciardo efterfølgende. “Og det var næsten rystende at se hvor veltrænede artisterne er: Jeg følte mig helt svag i sammenligning.”

Nøgen protester mod Grand Prix
Der føltes som om der var mere politi på gaderne i Montreal end der nogensinde var i Bahrain. Byens unge har i ugevis demonstreret mod stigende studieudgifter, og i grandprix-weekenden accelererede urolighederne. Torsdag forsøgte 300 demonstranter at trænge ind til en VIP-gallafest med blandt andre Bernie Ecclestone på gæstelisten, men blev hårdhændet slået tilbage af politiet. I en anden demonstration - angiveligt rettet mod formel 1´s seksualisering af kvinder ved hjælp af pitbabes og gridgirls - var demonstranterne enten helt eller næsten nøgne.

Dødstrusler mod Villeneuve

1997-verdensmesteren Jacques Villeneuve holdt sig ikke tilbage da han blev bedt om en kommentar til urolighederne i sin hjemby. “Forkælede”, “dovne” og “uopdragne” var bare nogle af de ting den åbenmundede canadier fik sagt om demonstranterne. Lørdag var den store historie i de lokale medier af Villeneuve på grund af sine udtalelser havde modtaget dødstrusler. “Jeg har fået en række hade-emails - også nogle der indeholdt trusler,” sagde Villeneuve.

Donelly dommer i Montreal

Martin Donnelly var kører-repræsentant i dommerpanelet i Canada. Den 47-årige Donelly indledte en lovende formel 1-karriere i 1989, men allerede året efter forulykkede han dramatisk under træningen til Spaniens Grand Prix i Jerez: Hjulophænget på hans Lotus brød sammen, og hans ramte autoværnet med så voldsomt kraft, at han - stadig fastspændt i sit sæde - blev slynget ud af den knuste bil. Ulykken blev afslutningen på Donellys aktive karriere, man han har siden arbejdet som teamchef i diverse klasser udenfor formel 1

McLaren Sportchef under pres
En række fejl under og i forbindelse med pitstop har angievligt sat McLarens nye sportschef Sam Michael under pres. Michael, der sidste år ‘blev gået’ som teknisk chef for Williams-teamet, har kun arbejdet for McLaren i lidt over et halv  år. Men i den periode har det ellers så velorganiserede team leveret en mindre horror-række af fejl, der som regel har ramt Lewis Hamilton. I Monaco for 14 dage siden fik teamledelsen ikke i tide advaret Lewis Hamilton om truslen fra Sebastian Vettel, der kørte på en alternativ strategi. Hamilton brokkede sig senere højlydt over den manglende information via team-radioen. I Australien blev Hamilton kaldt i pit på dårlige tidspunkter, i Malaysia fik han regndæk på for sent, i Bahrain blev han sinket af pitmandskabet og selvom man i mellemtiden havde skiftet ud på flere pladser, leverede McLaren-mekanikerne endnu et langsomt Hamilton-stop i Spanien. Lewis Hamiltons kontrakt med McLaren udløber efter denne sæson - løbetiden for Sam Michaels kontrakt kendes ikke

Alonso uden Pit-Crew?
EM i fodbold var det store samtaleemne i depotet i Montreal. Specielt kampen mellem Spanien og Italien blev imødeset med stor spænding - ikke mindst i Ferrari-teamet. “Hvis vi vinder, er jeg bange for at der ikke vil være mange mekanikere på plads når jeg kommer i pit,” sagde ærkespanske Fernando Alonso inden kampen.

HRT-mekaniker slap med skræmmer
Da Pedro de la Rosa mod slutningen af fredagstræningen kom tilbage til pitten, ramte hans HRT´s chefmekaniker Craig Stubley med frontvingen. Stubley blev slynget til jorden og derefter ført til banens Medical Center i ambulance. Her viste det sig hurtigt at han var sluppet med overfladiske skrammer.

Chefmekaniker angriber fotograf

Efter Bruno Sennas crash under fredagstræningen tog flere fotografer billeder af Williams-raceren. Teamets chefmekaniker, den ikke specielt charmererende Carl Gaden, var åbenbart bange for at billederne ville afsløre teamets tekniske hemmeligheder, for han sparkede resolut den mest nysgerrige fotograf, englænderen Russell Batchelor, til jorden. Dagen efter, da Pastor Maldonado crashede i kvalifikationen, havde fotograferne igen fri adgang til den åbenbart topsecret Williams. Denne gang beherskede gadedrengen Gaden sig bedre...