+45 7020 6383 info@gptours.dk
+45 7020 6383 info@gptours.dk

Lando´s første!

LANDO´S FØRSTE!

F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Hard Rock Stadium, Miami

Der er altid noget særligt over en Formel 1-kørers første grandprix-sejr. Det er kulminationen på mange års kamp, og følelserne går i over-drive. Sådan var det også, da Lando Norris efter et langt tilløb vandt Miamis Grand Prix. Sejren udløste en blanding af glædestårer og grin, og alle i paddocken var glade på englænderens vegne. Max Verstappen og Charles Leclerc, der sluttede på anden- og tredjepladsen, var straks ovre og gratulere McLaren-køreren, der fik en forrygende lufttur, da han kom tilbage til sine mekanikere.

Efter 110 grandprixer og 15 podie-besøg på de to nederste trin, er der ingen tvivl om, at Norris fortjente en sejr. Men det hører med til historien om Miamis Grand Prix 2024, at han var heldig med en safetycar-periode. Indtil da synes Verstappen på vej til endnu en sejr, men kortene blev pludselig fordelt på en anderledes måde, og Norris spillede sin hånd flot.

Det er alt for tidligt at tale om et tronskifte, men det er tydeligt, at McLaren og Ferrari kommer tættere og tættere på Red Bull. Om det er den interne uro hos Red Bull eller et spørgsmål om at konkurrenterne udvikler deres mere biler effektivt, er egentlig ligegyldig – det vigtige er, at Formel 1 efter mange måneder med Verstappen ved bordenden nu igen har forskellige vindere: De sidste fire løb er vundet af tre forskellige teams.

Kevin Magnussen skal bare glemme Miamis Grand Prix 2024. Det startede eller godt i den første halvdel af sprintløbet, hvor han effektivt holdt Lewis Hamilton bag sig og sørgede for, at teamkammerar Nico Hulkenberg kunne trække fra og sikre Haas F1 to vigtige point. Men i anden halvdel kørte han for aggressivt, og fik fire straffe på i alt 35 sekunder. I grandprixet søndag fortsatte de uheldige takter, og et sammenstød med Logan Sargeant og en fejl i pitten kostede en samlet straf på 30 sekunder. Og endnu værre: K-Mag har med sin robuste kørsel – der ofte udføres i ’teamets tjeneste’ – i de seneste uger samlet 10 ’klip-i-licensen’. To klip til indenfor de næste 10 måneder vil give ham en karantæne på et løb  – som den første kører i Formel 1-historien

Hvordan det påvirker han kørsel? Det kan I passende opleve på nærmeste hold i Imola eller Monte Carlo – jeg hører Grand Prix Tours har enkelte billetter tilbage. Og vi kan snakke om det Race Night i Milano Marittima og Nice! 

DE ALTERNATIVE NYHEDER FRA MIAMI

Formel 1-journalist Peter Nygaard med de alternative nyheder, du kun ser hos Grand Prix Tours.

SIR LEWIS OG EMPIRE STATE BUILDING

Mercedes-teamet og deres partner WhatsApp havde på vej til Miami et par store events i New York. WhatsApp fejrede sin fremgang på det amerikanske marked ved at oplyse den ikoniske Empire State Building i deres grønne farver, og det var selvfølgelig Lewis Hamilton og Toto Wolff, der tændte lysshowet.

SIR LEWIS LUKKER FIFTH AVENUE

WhatsApp fejrede også introduktionen af en racerbils-emoji i New York. Det skete ved at Lewis Hamilton kørte ned af Fifth Avenue i en af Mercedes´ Formel 1-biler. Det var første gang en Formel 1-bil blev sluppet løs på Manhatten, og WhatsApp-eventen understregede, hvor stor interessen i disse år er for Formel 1 i USA.

30 ÅR EFTER SENNA

I ugen op til Miamis Grand Prix var det 30 år siden Ayrton Senna omkom efter en ulykke San Marinos Grand Prix 1994. Det tragiske jubilæum blev blandt andet markeret i paddocken med stort vægmaleri af den brasilianske street-artist Kobra.

NU KOMMER NETFLIX-SERIEN OM SENNA

Senere i år er Netflix klar med en serie om Ayrton Sennas liv og død. Serien med titlen ’Senna’ er blandt andet optaget på Autodromo Juan Manuel Fangio i Balcarce, Argentina. Her har den lokale racerbils-producent Crespi Automotive skabt replicaer af en række af de vigtigste biler i Sennas karriere.

REKORD TIL HULKEN

Nico Hülkenberg slog i Miami en af den slags rekorder, men egentlig helst vil være foruden: Han har nu kørt 209 grandprixer uden en eneste sejr. Den kommende Sauber/Audi-kører delte indtil sidste weekend rekorden for ’flest løb uden sejre’ med italieneren Andrea de Cesaris, der kørte Formel 1 fra 1980 til 94. Kevin Magnussen (169 grandprixer) er i øvrigt nummer fem på listen efter Romain Grosjean (179) og Nickl Heidfeld (183).

RALF TROR IKKE PÅ KEVIN

Ralf Schumacher, der har mindst én mening om alting, synes ikke at Haas F1 Team skal forlænge Kevin Magnussens kontrakt. ”De har brug for en god, erfaren kører ved siden af Oliver Bearman – her vil Kevin Magnussen ikke være nok,” siger den tidligere Formel 1-kører. Det hører med til historien, at K-Mag i 2022 tog luften ud af Mick Schumachers (Ralf´s nevø) Formel 1-karriere.

FLERE SPRINT-LØB?

Det var anden Formel 1-weekend i træk med et sprintløb, og står det til Formel 1-boss Stefan Domenicali, vil der komme endnu flere ’lørdags-race’ i fremtiden. ”Det er helt sikkert noget vi vil overveje,” siger den 58-årige italiener. I år afvikles der i alt seks sprint-race – efter Shanghai og Miami følger løbene i Østrig, USA, Brasilian og Qatar.

STING OG EMINEM I AUSTIN

Det amerikanske grandprix i Austin har annonceret årets koncertnavne. Efter den første træningsdag fredag d. 18. oktober indtager Sting ’Circuit of the Americas Super Stage’ med hits fra både sin solokarriere og tiden med Police (”Roxanne”, ”Message in a Bottle”, ”Don´t Stand so Close to Me”). Dagen efter giver Eminem, der tidligere har optrådt ved Formel 1-løbene i Brasilien og Abu Dhabi, koncert.

SENNA STATUE I FAN ZONE

30-året for Ayrton Sennas død blev også markeret i Fan Zone, hvor en bronze-skulptur af den brasilianske legende var udstillet. Den 160 kilo tunge skulptur af Senna på vej gennem Eau Rouge-svinget på Spa-Francorchamps banen koster cirka to milltioner kroner.