+45 7020 6383 info@gptours.dk
+45 7020 6383 info@gptours.dk

Max kører fra balladen

MAX KØRER FRA BALLADEN

F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Jeddah

Det var ikke nogen nem optakt, Max Verstappen fik til Saudi Arabiens Grand Prix. Den interne ballade i Red Bull-teamet spidsede yderligere til ugen op til løbet, og efter kvalifikationen truede han ligefrem med at forlade teamet.

Men da han slog visiret ned og starten gik, var det business as usual for den flyvende hollænder. Med endnu en sikker sejr fortsætter han kursen mod en fjerde VM-titel i træk, og med andenpladsen understregede Sergio Perez, at Red Bull igen i år har feltets bedste bil.

Charles Leclerc tog tredjepladsen for Ferrari. Hans teamkammerat Carlos Sainz Jr var småsløj op til løbet, og efter torsdags-træningen blev han indlagt og lyn-opereret for blindtarmsbetændelse. Så manglede Ferrari pludselig en kører, og ham fandt de i Formel 2-depotet. 18-årige Oliver Bearman, der sidste år var teamkammerat med Frederik Vesti i Prema-teamet, havde netop sat pole position til Formel 2-løbet, da han med et par timers varsel blev forfremmet til Formel 1-kører for Ferrari.

Den engelske teenager løste opgaven perfekt. Han kvalificerede sig på 11.-pladsen og kom efter et fejlfrit løb i mål som nummer syv – foran sine landsmænd Lando Norris og Lewis Hamilton,

Det ventes at Sainz bliver klar til Australiens Grand Prix om 14 dage, men Bearman skal ved siden af sit Formel 2-program i år køre seks FP1-træninger for Haas. Hvis han fortsætter de lovende takter fra Jeddah, er han en oplagt afløser for en af de nuværende Haas-kørere i 2025.

Nico Hülkenberg og Kevin Magnussen gjorde ellers begge en god figur i Jeddah, hvor Haas-pitten for en gangs skyld imponerede rent strategisk. Tyskeren undlod som en af kun et par kørere at skifte dæk under en tidlig safety-car periode, og formåede herefter at holde flot liv i sine ’mediums’. Imens viste Magnussen sine brede skuldre ved at holde en række konkurrenter bag sig. Den effektive, defensive kørsel sinkede konkurrenterne så meget, at Hülkenberg efter sit pitstop kom på banen på en placering, der i mål blev en 10.-plads. Magnussen blev nummer 11, men Haas-kørerne burde egentlig dele det ene VM-point: Danskeren spillede lørdag aften i Jeddah en lige så afgørende rolle som Hülkenberg.

I alle tilfælde har det været en lovende sæsonstart for Haas F1 Team, der om 14 dage i Melbourne kan gøre sig håb om flere VM-point. 

DE ALTERNATIVE NYHEDER FRA JEDDAH

Formel 1-journalist Peter Nygaard med de alternative nyheder, du kun ser hos Grand Prix Tours.

JESSICA HAWKINS KØRER FORMEL 1

I ugen op til løbet lod Aston Martin deres ’Driving Ambassador’ Jessica Hawkins køre en af deres AMR22-modellerpå Riyadh Boulevard. Samtidig præsenterede Hawkins og Aston Martins F1 Academy-kører Tina Hausman et nyt gokart-projekt, der skal få flere piger ind i sporten.

SAUDI ARABIEN KLAR MED NY BANE

Selvom de fleste kørere er glade for Jeddah Corniche Circuit (Kevin Magnussen: ”Den bedste af de nye baner”), er Sauda Arabien allerede i gang med en ny Formel 1-bane. ’Speed Park Track’ i Qiddiya udenfor hovedstaden Riyadh, der skal være den hidtil flotteste (og dyreste!) Formel 1-bane, ventes klar i 2027. Til den tid har Saudi Arabien ambitioner om at have to løb i VM-kalenderen.

TYRKIET KLAR TIL COMEBACK

Tyrkiet har ambitioner om at vende tilbage til Formel 1-kalenderen. Landet havde et grandprix på Istabul Park-banen fra 2005-11 og fik med kort varsel også to løb i ’corona-sæsonerne’ 2020 og 21. Nu vil præsident Erdogan hente Formel 1 tilbage til Istanbul Park fra 2026.

KOVALAINEN UNDER KNIVEN

Heikki Kovalainen, der kørte i alt 112 grandprixer mellem 2007 og 13 for blandt andre Renault og McLaren, har måttet afbryde sin karriere. Den 42-årige finne har de seneste år kørt rally i Japan, men må på grund af en hjerteoperation nu opgive at forsvare sit 2023-mesterskab.

PRÆSIDENT I MODVIND

En whistleblower i det internationale bilsportsforbund har skabt problemer for præsident Mohammed ben Sulayem. FIA-præsidenten er blevet beskyldt for både at ville ændre resultatet af Saudi Arabiens Grand Prix 2023, og for at have forsøgt at sabotere godkendelsen af den nye bane i Las Vegas. FIA har nu indledt en intern undersøgelse af præsidenten.

STORE NAVNE PÅ KONCERT-SCENEN

Arrangørerne i Saudi Arabien gav deres kollegaer i Bahrain (to DJ-optrædener) baghjul: I Jeddah havde de sat et imponerende musik-lineup sammen med A$ap Rocky fredag og en afslutningskoncert lørdag med Alicia Keys, Pharrell Williams og Martin Gerrix. Heineken har hyret den hollandske super-DJ til de fleste af de løb, hvor bryggeriet er titelsponsor.

BERGER HAR FÅET SIN TESTAROSSA TILBAGE

Den daværende Ferrari-kører Gerhard Berger blev frarøvet sin ’firmabil’, en Testarossa F512, ved San Marinos Grand Prix 1995. Den blev stjålet på en hotelparkringsplads i Imola, hvor tyven under flugten var tæt at køre den østrigske Formel 1-stjerne ned. Nu er Testarossa´en dukket op igen: Efter næsten 29 år og en række internationale handler blev den i sidste måned fundet hos en engelsk bilforhandler!