+45 7020 6383 info@gptours.dk
+45 7020 6383 info@gptours.dk

9 Facts om Isle of Man TT Race

9 Facts om Isle of Man TT Race

Det vidste du ikke om Isle of Man TT Race

Interesserer du dig for motorcykler har du nok hørt mange forskellige historier om det berygtede og hårrejsende Isle of Man TT Race. Inden du bliver alt for hængt op på rygter og historier, så har vi samlet 9 Facts om Isle of Man TT Race.

Historien om Isle Of Man TT Race

Der er få steder i verden, hvor der ikke findes fartgrænser, Isle of Man er en af dem. Det gør den lille ø til et mekka for farthungrende mennesker med benzin i blodet, om det er på 2, 3 eller 4 hjul.

I 1907 blev Isle of Man Tourist Trophy etableret og første løb blev afholdt samme år, med kvalifikation i den sidste uge af maj og løb i den første uge af juni.

Siden starten har Isle of Mann TT-race været omgivet af debat, primært drevet af et stort antal dødsfald gennem årene. De seneste år har netop dette motorcykelløb oplevet en stor stigning i popularitet.

9 Facts om TT Race

Har du haft den vilde oplevelse af Isle of Man TT Race live, så ved du, at der er en grund til, at man kalder løbet for verdens vildeste motorcykelløb.

Løbet har altid været omgivet af en masse myter og fantasier, dem vil vi dog ikke begive os ud i her, men derimod har vi samlet facts, som du måske ikke vidste om verdens vildeste motorcykelløb.

  1. Verdens ældste motorløb – Isle of Man TT (Tourist Trophy) er verdens ældste kontinuerlige motorcykelløb. Det første løb blev afholdt tilbage i 1907, hvilket gør det mere end 100 år gammelt.
  2. Højhastighedsbanen – Isle of Man TT-løbet er kendt for sin ekstreme fart. Motorcyklisterne kører rundt på offentlige veje, der er midlertidigt lukket grundet løbet, og de opnår utrolige hastigheder på over 320 km/t på nogle strækninger af banen.
  3. Den farlige Snaefell Mountain Course – Banen, der bruges til Isle of Man TT, kaldes Snaefell Mountain Course og er berygtet for sin fare. Den indeholder skarpe sving, bakker, dale og endda smalle landeveje, der gør det til en af de mest udfordrende og farlige baner i motorsportens verdenen.
  4. Forskellige klasser – Løbet inkluderer forskellige klasser af motorcykler, herunder Superbike, Supersport, Superstock og Lightweight. Dette giver forskellige typer motorcykler mulighed for at konkurrere på lige vilkår, både med og uden sidevogn.
  5. Rekordholdere – Joey Dunlop fra Nordirland er en af de mest ikoniske deltagere i Isle of Man TT-løbet. Han har rekorden for flest sejre i forskellige klasser og er blevet en legende inden for motorsporten.
  6. Kvinder i Isle of Man TT – Selvom det primært har været en mandsdomineret sport, har der været kvindelige deltagere, der har gjort en markant indsats i Isle of Man TT. Maria Costello og Jenny Tinmouth er nogle af de bemærkelsesværdige kvindelige kørere.
  7. Højeste hastighed nogensinde – Den højeste hastighed der nogensinde er målt i TT Race, blev målt i 2006. Bruce Anstey blev målt til 332 km/t i en træningssession, men det er en uofficiel rekord, da farten kun blev målt med tracking software på cyklen.
  8. TT-race var en del af MotoGP – Fra 1949 og frem til 1976 var Isle Of Man TT Race en del af MotoGP sæsonen. Det betød at hvis en kører ville vinde sæsonen, var man nødt til at køre på den farlige bane, om man havde lyst til det eller ej.
  9. Dødsfald i TT Race – Siden det første løb på Isle of Man, har den berygtede bane krævet mere end 250 køreres liv og tælles dødsfald i publikum med, når tallet op på ca. 280 dødsfald i løbets lange historie.

Isle of Man TT Race – Banen

Løbet afvikles på en bane kaldet Snaefell Mountain Course, der strækker sig over 60,725 km gennem offentlige veje på Isle of Man.
Banen er kendt for sin udfordrende natur, herunder hurtige lige strækninger, snævre landeveje, skarpe sving, bakker og dale. Det højeste punkt på banen er Snaefell Mountain, som er 620 meter over havets overflade, hvorfra banen også får sit navn.

Som tilskuer er der rig mulighed for at komme meget tæt på løbet, tidligere så tæt at et styrt fra en kører har kunne forårsage døden for publikummer der har været uheldigt placeret.
De senere år er sikkerheden dog øget en del, men du står som publikum stadig relativt tæt på banen, og kan mærke suset fra motorcyklerne der drøner forbi.

Klasser i Isle Of Man TT Race

Isle of Man TT inkluderer forskellige klasser af motorcykler, såsom Superbike, Supersport, Superstock og Lightweight. Dette giver forskellige motorcykeltyper mulighed for at konkurrere i forskellige kategorier både med og uden sidevogn.

Langt de fleste kørere i TT Race er primært amatører, der har et fast job som de passer det meste af året, men som finder det vigtigt at deltage i TT Race, da det er et ikonisk løb og en mulighed der er svær at sige nej til, også selv om det er med livet som indsats.

Hastigheder og rekorder

Løbet er kendt for sine utrolige hastigheder. Nogle strækninger af banen tillader kørerene at nå hastigheder på over 320 km/t.

Rekorderne for den hurtigste omgangstid og gennemsnitshastighed på Snaefell Mountain Course er blevet slået flere gange gennem årene. Gennemsnitshastigheden er på ca. 207 km/t og den hurtigste officielle omgangstid blev sat i 2023 af Peter Hickman 16 m. 36.114 s.

Isle of Man TT-løbet er også berygtet for sine farer. På grund af den tekniske natur af banen og de høje hastigheder, der opnås, har løbet set mange ulykker og tragiske dødsfald gennem årene.
Kørere og hold står over for betydelige fysiske og tekniske udfordringer på grund af banens krævende karakter.

Isle of Man TT-løbet er en begivenhed, der tiltrækker motorcykelentusiaster fra hele verden, men det er vigtigt at huske, at på grund af den ekstreme fare og risiko, der er forbundet med løbet, er det også blevet genstand for debat om sikkerhed og behovet for at beskytte deltagerne.