+45 7020 6383 info@gptours.dk
+45 7020 6383 info@gptours.dk

En anderledes weekend i Brasilien

En anderledes weekend i Brasilien

F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Sao Paulo

Det blev en weekend, hvor der blev vendt op og ned på mange ting i Formel 1-VM 2022. Jeg mener: Hvem havde forudset en pole position til Kevin Magnussen og Haas? En dobbeltsejr til Mercedes? Og en nedsmeltning hos Red Bull?

Det startede med en vanskelig kvalifikation til lørdagens sprint-race. Mørke skyer samlede sig over Interlagos inden den afgørende Q3, hvor Haas-teamet dygtigt fik Kevin Magnussen først ud på banen. På det svære underlag leverede danskeren en drømmeomgang, og han tog en sensationel pole position med 2/10 sek ned til Max Verstappen.

Det var måske Magnussens hidtil bedste Formel 1-præstation, men i sprint-løbet på tør bane var han chanceløs. Der blev dog til en til ottendeplads og et enkelt VM-point, og fra en startplacering i fjerde række til søndagens grandprix, var der håb om flere point.

Men det håb ødelagde kriseramte Daniel Ricardo allerede på første omgang. I en klodset manøvre rev han Magnussen med af banen, og så kunne danskeren holde fyraften efter en begivenhedsrig weekend.

Red Bull havde for en gangs skyld en forkert dæk-strategi i sprint-løbet, og derfor kunne Mercedes tage en dobbelt-sejr og første start-række til grandprixet. Det var denne weekend George Russell, der var hurtigste Mercedes-mand, og da en over-ivrig Verstappen påkørte Hamilton, kunne Russell vinde sin første grandprix-sejr.

Hamilton reddede sin beskadigede Mercedes i mål på andenpladsen, mens Verstappen viste sig som en frustreret taber. Han ignorerede en teamordre om at give sjettepladsen tilbage til Sergio Perez, og efter løbet var stemningen mellem de to Red Bull-kørere iskold. En vred Perez, der loyalt har hjulpet Verstappen til VM i både 2021 og 22, konkluderede:

”Dét viste Max sit sande jeg!”

Efter den anderledes weekend i Brasilien er der på mange planer lagt op til et brag af en VM-finale i den kommende weekend i Abu Dhabi. Den lægger Jan Magnussen og jeg op til ved Race Night fredag aften. Vi ses! 

DE ALTERNATIVE NYHEDER FRA SAO PAULO

Formel 1-journalist Peter Nygaard med de alternative nyheder, du kun ser hos Grand Prix Tours.

HVEM LÆKKEDE BRUD PÅ BUDGET-LOFTET?

Den næste Formel 1-skandale venter: Mercedes-teamchef Toto Wolff (billedet) vidste angiveligt før alle andre - også før de to berørte teams - at Red Bull og Aston Martin havde brudt budget-loftet i 2021. Nu vil Red Bull-ledelsen vide, hvem der lækkede deres budget-overskridelse til deres hårdeste konkurrent. Mistanken retter sig i første omgang mod tidligere Mercedes-ansatte, der nu arbejder for FIA.

FITTIPALDI FEJREDE JUBILÆUM

Det er 50 år siden den dengang 25-årige Emerson Fittipaldi i 1972 (billedet) blev den indtil da yngste Formel 1-verdensmester. Fittipaldi, der blev født i Sao Paulo og er morfar til Haas-reserve Pietro, markerede jubilæet i forbindelse med grandprix-weekenden i Interlagos.

HAMILTON ER NU ÆRES-BRASILIANER

Lewis Hamilton har gennem årene fået et tæt forhold til både Ayrton Sennas familie og de brasilianske Formel 1-fans. Op til weekendens grandprix blev han ved en ceremoni i hovedstaden Brasilia udnævnt til æresborger i Brasilien. Arthur Lira, talsmand for det brasilianske parlament, sagde ved udnævnelsen: ”Lewis Hamilton er et forbillede for mange brasilianere. Han er englænder af fødsel - men brasilianer i hjertet.”

LANGT FRA LAS VEGAS

Lewis Hamilton, George Russell, Sergio Perez, Alaxander Albon og Haas-teamchef Guenther Steiner tog en omvej fra Mexico til Brasilien: De tilbragte weekenden mellem de to grandprixer i Las Vegas, hvor dele af The Strip var afspærret, så kørerne kunne lave donuts. Eventen markerede at billetsalget til løbet 18. november 2023 nu er skudt i gang. Foto: Las Vegas - credit Formula 1 Las Vegas Grand Prix / Powers Imagery.

SENNA SKULPTUR

Sao Paulo er som bekendt Ayrton Sennas hjemby, og den brasilianske Formel 1-legende er begravet på Morumbi-kirkegården få kilometer fra Interlagos-banen. I ugen på til løbet blev mindet om Senna hædret med en stor skulptur - 3,5 meter høj og mere end et halvt tons tung - der er placeret ved banens hovedtribune.

DERFOR HEDDER BANEN AUTODROMO CARLOS PACE

Udover Ayrton Senna har Brasilien skabt to andre Formel 1-verdensmestre - førnævnte Emerson Fittipaldi (1972, 74) og Nelson Piquet (1981, 83 og 87). Alligevel er banen i Interlagos opkaldt efter en fjerde og relativt ukendt brasiliansk Formel 1-kører: Banen hedder officielt Autodromo Carlos Pace - opkaldt efter den lokale Pace, der vandt sit eneste grandprix på banen i 1975 og et par år senere blev dræbt i et flystyrt. En bronzebuste af Carlos Pace er placeret ved banens hovedindgang.

NORRIS SLØJ, DE VRIES STAND-BY

Lando Norris måtte blive i hotelsengen i stedet for at deltage i torsdagens medie-aktiviteter på Interlagos-banen. McLaren-køreren var ramt af et maveonde; sandsynligvis forårsaget af madforgiftning. Efter balladen omkring Oscar Piastris 2023-kontrakt forventede McLaren ikke at Alpine ville frigive australieren til en eventuel stand-in indsats, og man linede i stedet Nyck de Vries (kommende Alpha Tauri-kører) op som potentiel afløser. Hollænderen nåede at få lavet et sæde inden Norris meldte sig klar.

ENDELIG: VESTI TESTER FOR MERCEDES

Frederik Vesti, der også har point nok til den superlicens der kræves for at køre Formel 1, var ikke i Brasilien. Han havde sammen med ART Grand Prix-teamet i Frankrig travlt med at forberede sig på næste uges Formel 2-finale i Abu Dhabi. Tirsdag i næste uges afvikles den årlige Young Driver-team for nye Formel 1-kørere, og her får den 20-årige dansker sine første Formel 1-omgange i Lewis Hamiltons Mercedes.